Loading…
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Ostrowie Wielkopolskim


firma

   
     Jest jedną z najstarszych spółdzielni mleczarskich w kraju i w Wielkopolsce. Początki jej działalności przypadają na rok 1889 a zatem funkcjonuje już ponad 129 lat. Przez ten okres przeszła szereg przeobrażeń, a w tym zmianę lokalizacji z ul. Koszarowej (obecnie Wolności) na Drogę Wrocławską (dziś ul. Wrocławska).
W latach 1953-56 wskutek decyzji rządowych była zakładem państwowym (Powiatowym później Miejski Zakład Mleczarski).
W latach 1976 -1982 też na skutek decyzji rządowych była zakładem Wojewódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej w Kaliszu
.

Obiekty Spółdzielni były wielokrotnie przebudowywane i modernizowane.

W okresie powojennym pobudowano:

  • chłodnię prefabrykowaną
  • skrzydło budynku produkcyjnego z przeznaczeniem na smażalnię serów
  • budynek energetyczny
  • wiatę magazynową
  • adaptowano zaplecze budowy na budynek administracyjny
  • skrzydło budynku produkcyjnego z przeznaczeniem na część socjalną produkcji i aparatownię oraz odbiór surowca
  • budynek produkcyjny nr 2 z przeznaczeniem na nalew mleka, magazyny, świetlice zakładową, biura, laboratorium
  • stanowisko odbioru mleka z samochodów
  • punkty skupu

     Ostatnim przedsięwzięciem inwestycyjnym Spółdzielni w zakresie budownictwa było wybudowanie nowej Restauracji. Zadanie to wykonano w bardzo szybkim tempie. Koncepcja powstała na przełomie 2009/2010 roku. W roku 2010 podjęto uchwały w tej sprawie, wykonano projekt, uzyskano wszelkie pozwolenia i zrealizowano budowę, co zaowocowało zabawą Sylwestrową w 2010 r. zorganizowaną już  w nowo powstałej Restauracji „Mleczna Perła”

     Wielokrotnie zmieniał się również park maszynowy. Najlepsze lata w powojennej historii Spółdzielni przypadają na okres po roku 2003. Znacznie zwiększyło się tempo rozbudowy i modernizacji, która była jednym z podstawowych warunków uzyskania przez Spółdzielnie uprawnień eksportowych na rynki krajów UE. W ramach tych działań zmodernizowano odbiór surowca, aparatownię , twarożkarnię, laboratorium, zaplecze socjalne. Opracowano i wdrożono system HACCP. Decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii uprawnienia te uzyskaliśmy w roku 2005.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Ostrowie Wielkopolskim jest producentem typowych rynkowych wyrobów nabiałowych codziennego użytku
o bardzo dobrej jakości tj.:

  1. Mleko spożywcze 2% - opakowanie zbiorcze pojemniki plastikowe
  • Produkcja w woreczkach o poj. 0,9 i 1 l.
  1. Śmietany i śmietanki – opakowanie zbiorcze: tacki tekturowe wyroby w kubkach, pojemniki plastikowe – śmietanka w foli,
  •  Śmietana homogenizowana 12% w kubkach 400g (w grę wchodzi produkcja śmietany o innej zawartości tłuszczu i innych pojemnościach kubków)
  •  Śmietanka 18% homogenizowana w kubkach 250 ml (w grę wchodzi produkcja śmietanki o innej zawartości tłuszczu i innych pojemnościach kubków)
  •  Śmietanka 30% - kremowa w kubkach 250 ml (w grę wchodzi produkcja śmietanki w innych pojemnościach kubków)
  •  Śmietanka 18 i 30% w woreczkach foliowych 0,5 l.
  1. Napoje mleczne – opakowania zbiorcze: tacki tekturowe, wyroby w kubkach, pojemniki plastikowe.
  • Kefir naturalny – w kubkach 400g  (w grę wchodzi produkcja kefiru w innych pojemnościach kubków)
  • maślanka 0,4% tłuszczu – woreczki foliowe 1 l. (w grę wchodzi produkcja maślanki w kubkach)
  • Jogurt naturalny – produkowany na zamówienie klienta.
  1. Twarogi i ich pochodne – opakowanie zbiorcze kosze „ogrodniczki” - 10kg
  • Twaróg Półtłusty krajanka – pakowany próżniowo – kostka ok 700g
  • Twaróg Półtłusty formowany – pakowany próżniowo – kostka 250g
  • Twaróg Chudy Krajanka – pakowany próżniowo – kostka ok 700g
  • Twaróg Półtłusty Mielony – wiaderka 1kg
  • Tradycyjna Gzika Wielkopolska – małe wiaderka 0,5 kg
  • W grę wchodzi produkcja twarogu tłustego i pełnotłustego
  1. Serki i twarożki termizowane – opakowanie zbiorcze tacki tekturowe
  • Twarożek Kanapkowy – wyrób termizowany o niskiej zawartości tłuszczu. Kubki 100g. Produkcja w 3 smakach: śmietankowy, z czosnkiem, ze szczypiorkiem,
  • Serek owocowy -  wyrób termizowany o niskiej zawartości tłuszczu. Kubki 150g. Produkcja w 3 smakach: truskawka, wanilia, brzoskwinia
  • Ostrowski Serek w posypce Gyros – wyrób termizowany z zewnętrzną posypką typu Gyros. Porcja serka ok 200g w kształcie walca, pakowana próżniowo a następnie w kartonik. Doskonały do kanapek, sałatek itp.
  • Ostrowski Serek w posypce pieprzowej – wyrób termizowany z zewnętrzną posypką pieprzową. Porcja serka ok 200g w kształcie walca, pakowana próżniowo a następnie w kartonik. Doskonały do kanapek, sałatek itp
  • Warunki jakościowe.
  1. Surowiec oraz wyroby znajdują się pod stałą kontrolą służb weterynaryjnych.
  2. Skład typowy dla danego wyrobu
  3. Nie są stosowane konserwanty

Wielkość przerobu

Roczny przerób Spółdzielni wynosi ok 1,5 mln litrów. Za swoje wyroby Spółdzielnia otrzymuje wyróżnienia i tak:

  •           w roku 2012:

    - Rubinowy HIT z dwoma Gwiazdami – w Wielkopolskim Konkursie Gospodarczo - Samorządowym
    - Nagroda Konsumencka na Targach POLAGRA
  •          w roku 2013:

    - dnia 03.02.2013 r. podczas uroczystej Gali w Auli Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu rozstrzygnięto konkurs „Gospodarczo – Samorządowy HIT Regionu”, którego organizatorami byli: Agencja Promocyjna PUNKT S i starostowie powiatów województwa wielkopolskiego, gdzie otrzymaliśmy tytuł „Rubinowy Hit 2012 z dwiema gwiazdami” za produkcję najwyższej jakości produktów z grupy twarogowych.

Poniżej przedstawiamy wykaz naszych towarów:                         

L.p.

 Nazwa artykułu

1.

Mleko spożywcze 2% folia 0,9 litr lub 1litr 

2.

Maślanka folia 1 litr

3.

Kefir naturalny kubek 400 ml

4.

Twaróg  półtłusty krajanka   perg.

5.

Twaróg półtłusty krajanka  folia

5.

Twaróg  półtłusty (form. 250g) folia

6.

Twaróg chudy krajanka perg. folia

7.

Twaróg półtłusty wiadra 

9.

Twaróg półtłusty 1 kg wiaderko

10.

Gzika ostrowska 500g.

12.

Serek w posypce gyros  i pieprzowej 

13.

Serek kanapkowy SONRISA Nat.150g

14.

Serek kanapkowy 100g (śmietankowy,
z czosnkiem, ze szczypiorkiem)

15.

Serek owocowy 150g (truskawkowy, brzoskwiniowy, waniliowy)

16.

Śmietana 12% ukwasz. kubek 400 ml

17.

Śmietanka 18% kubek 250 ml

18.

Śmietanka 30% kubek 250 ml

19.

Śmietanka 30% wiaderka(luz)

20.

Jogurt naturalny 150g/330g


Posiadamy również własną hurtownie Nabiałowo – Spożywczą, która oferuje szeroki asortyment towarów, oraz dwa sklepy firmowe.
W hurtowni sprzedawane są:

  • wyroby własne
  • artykuły mleczarskie innych producentów
  • inne artykuły spożywcze, przyprawy i dodatki
  • napoje chłodzące
  • alkohole

     Nasza Spółdzielnia jest szeroko zainteresowana poszerzaniem własnych rynków zbytu. Pragniemy pozyskać nowych klientów przede wszystkim w naszym regionie wielkopolski, ale również poza nim. Rozpoczynając współprace z naszą mleczarnią zyskują Państwo solidnego partnera, który gwarantuje wysoką jakość własnych produktów a co się z tym wiąże pozyskują Państwo uznaną już markę, która coraz bardziej liczy się na Polskim rynku spożywczym.

     Uważamy, że nasze wyroby oparte na naturalnych recepturach mogą skutecznie rywalizować na rynku spożywczym z innymi produktami zawierającymi różne dodatki i konserwanty. Produkty nasze są wysokiej jakości, są smaczne a co najważniejsze zdrowe i naturalne.
Klient coraz częściej zwraca uwagę na to jakie produkty kupuje i sięga po produkty naturalne
i zdrowe, właśnie takie jak nasze.

 

 

 

 


Rada Nadzorcza Prezydium

Kontakt    
Jerzy Kulas          -   Przewodniczący Daria Wojtczak          -  Prezes Zarządu  Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska    
Jan Kubik             -   Z-ca Przewodniczącego   Zbigniew Madajczak  - Członek Zarządu  ul. Wrocławska 59    
Mariola Karolak   -  Sekretarz    63-400 Ostrów Wielkopolski    
Bogdan Banasiak -  Przewodniczący Komisji
                                  Rewizyjnej
              
 

 tel. 62 736 56 28

 sekretariat@osm.ostrowwlkp.pl

   

 

© 2018 Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska. Wszystkie prawa zastrzeżone. Projekt i wykonanie Netvoip Team